Návrat pápeža sv. Jána Pavla II. do Vajnor

Od: Členovia farskej rady
July 16, 2021
Návrat pápeža sv. Jána Pavla II. do Vajnor

V nedeľu 30. mája 2021 sa vo Vajnoroch uskutočnila hlboká duchovná slávnosť, dôležitá nielen pre veriacich, ale i pre všetkých ľudí dobrého srdca.

Počas sv. omše, ktorú slúžil arcibiskup Bratislavskej arcidiecézy Mons. Stanislav Zvolenský, bola vo farskom kostole Sedembolestnej Panny Márie slávnostne uložená relikvia krvi pápeža sv. Jána Pavla II. Nadväzuje na doposiaľ najväčšiu zaznamenanú udalosť vajnorských dejín – návštevu sv. Jána Pavla II. vo Vajnoroch, dňa 22. apríla 1990, keď na vajnorskom letisku prvýkrát pobozkal slovenskú zem a slúžil sv. omšu.

Uložením relikvie krvi sv. Jána Pavla II. sa „vrátil“ do Vajnôr a tentokrát už neodíde, ale zostáva s nami ako viditeľné Božie znamenie. Odohralo sa to po tridsiatich rokoch od jeho návštevy (jej mierne oneskorenie spôsobila pandemická situácia).

PREČO SI KATOLÍCKA CIRKEV UCTIEVA RELIKVIE?

Už od počiatku založenia Cirkvi Ježišom Kristom si veriaci uctievali relikvie (pozostatky svätých) a modlili sa pri nich o Božiu milosť, pomoc a zázraky. A to najmä z dvoch dôvodov:

  1. Na konci sveta budú všetky telá vzkriesené a máme istotu viery, že telá svätých budú vzkriesené pre večný život v nebi. Keďže telo svätého človeka bolo za života príbytkom nesmrteľnej duše, z Božej vôle zostáva naďalej viditeľným znamením Božej prítomnosti a prostriedkom ďalších milostí pre tých, ktorí ich prosia o orodovanie a pomoc. Cez nich Boh pôsobil počas ich pozemského života, koná tak o to viac teraz, pretože sú už v nebi.
  2. Boh si želá, aby sme uctievali telá svätých aj preto, lebo na ich orodovanie koná zázraky v živote ľudí, ako to potvrdzuje dvetisíc ročná tradícia Cirkvi. Je potrebné si ale uvedomiť, že len Boh koná zázraky, nie relikvie ako také, ktorú sú len viditeľným prostriedkom. Ináč by sme upadli do povery.

AKÉ DRUHY RELIKVIÍ POZNÁME?

Poznáme dva druhy relikvií:

  1. „Z kosti“ (latinsky „ex ossibus“) alebo „z krvi“ (latinsky „ex sanguine“)
  2. „Z dotyku“ (latinsky „ex contactu“) – napr. reverenda, oblečenie a predmety, ktoré svätý vo svojom živote používal.

Relikvie prvého typu sú najvzácnejšie. Každá relikvia musí byť sprevádzaná dekrétom, ktorý potvrdzuje jej pravosť. Farnosť Bratislava-Vajnory požiadala o túto vzácnu relikviu osobného sekretára sv. Jána Pavla II. a zároveň emeritného krakovského kardinála Stanislava Dziwisza, ktorý nám ju osobne odovzdal. Sme vďační aj otcovi arcibiskupovi, ktorý svojím sprievodným listom veľmi napomohol vyhoveniu našej žiadosti.

ATENTÁT NA SV. JÁNA PAVLA II.

Dňa 13. mája 1981 (na výročie fatimských zjavení) spáchal Ali Agča atentát na sv. Jána Pavla II. počas audiencie na Námestí sv. Petra. Podľa slov samotného pápeža, bol jeho život zázračne zachránený zásahom P. Márie, nakoľko lekári zistili, že projektil v tele nevysvetliteľne zmenil smer a nezasiahol životne dôležité orgány. Vtedy prvýkrát tiekla krv sv. Jána Pavla II a zakrvavená biela reverenda sa hneď stala relikviou.

KOĽKO RELIKVIÍ JE VO VAJNORSKOM KOSTOLE?

V našom krásnom kostole sa nachádza hlavný relikviár vajnorského rodáka, kňaza a saleziána bl. Titusa Zemana (kosti celého tela), relikvia bl. Zdenky Schelingovej, rehoľnej sestry a mučenice komunistického režimu a tiež bl. Anky Kolesárovej, panny a mučenice, ktorá bola za obranu svojho panenstva usmrtená sovietskym vojakom.

V stredu 30. júna 2021, po šiestich rokoch obetavej služby v našej farnosti, odišiel náš duchovný otec d.p. Jozef Nádaský na svoje nové pôsobisko do Podunajských Biskupíc. Pánu farárovi vyslovujeme úprimné Pán Boh zaplať za všetky obety a námahy, za vysluhovanie sviatostí, duchovné sprevádzania. Nech mu to všetko náš Nebeský Otec mnohonásobne vynahradí. Do ďalších dní mu z úprimného srdca vyprosujeme pevné zdravie, hojnosť Božích milostí a dary Ducha Svätého. Zároveň ho zverujeme pod mocnú ochranu Panny Márie, kráľovnej kňazov a Najsvätejšieho Srdca Ježišovho. Budeme ho aj naďalej sprevádzať svojimi modlitbami.

Z áznam sv. omše uloženia relikvie krvi sv. Jána Pavla II. si môžete pozrieť na stránke Youtube alebo zadaním kľúčových slov „relikvia krvi sv. Jána Pavla II.“ a „Vajnory“ alebo zosnímaním QR kódu.

Členovia farskej rady