Ako si posilňovať imunitu počas lockdownu

Od: Noro Hudcovský
March 4, 2021
Ako si posilňovať imunitu počas lockdownu

Volám sa Noro Hudcovský, pracujem ako kondičný tréner a rád by som Vám všetkým poskytol niekoľko odporúčaní ako v čase šíriaceho sa koronavírusu chrániť svoje zdravie a posilniť imunitný systém.

Počas mojej 19-ročnej hokejovej kariéry som mal dosť vážne problémy so zdravím. Neustále ma sprevádzali virózy a chrípky. Po každom náročnom a ťažkom tréningu sme totiž museli absolvovať ešte beh okolo štadióna, či snežilo alebo pršalo. Samozrejme, vždy som prechladol. Neviem, či som mal šťastie v nešťastí, ale začal som vyhľadávať odbornú literatúru a venovať sa štúdiu ako posilniť svoje telo a udržiavať sa v kondícii. Nikto nám totiž nikdy neporadil ako sa chrániť, preto som to vzal do svojich rúk.

Postupne som si naštudoval, že vitamíny a minerálne látky sú nenahraditeľnou zložkou nášho organizmu, pričom každá z nich má svoju jedinečnú a nezastupiteľnú funkciu, a to aj v prípade, že niektoré sú v tele zastúpené len v nepatrnom množstve. Ich dostatok a rovnováha zásadným spôsobom ovplyvňujú chod celého organizmu a majú priamy vplyv na náš fyzický aj psychický stav a obranyschopnosť voči vonkajším vplyvom. Hlavnou otázkou však zostáva: ako ich užívať správne?

Som presvedčený, že každý z Vás si kúpil v lekárni vitamín C, vitamín D a zinok (pretože všade sa dozvedáme, že nás ochránia) a považovali ste to za vybavené. Žiaľ, toto nestačí. Niektoré vitamíny a minerály sa navzájom medzi sebou veľmi „nemusia“ a keď ich užívate súčasne, nevstrebávajú sa tak, ako by mali. Poradím Vám, ako by to malo vyzerať, a verím, že mnohým z Vás pomôžem.

Deň začínam tým, že 10 minút pred raňajkami užijem VITAMÍN C spolu s KOENZÝMOM Q10, kde je pridané menšie množstvo VITAMÍNU E, ktorý nám pomáha chrániť sa pred škodlivými účinkami voľných radikálov a podporuje správnu funkciu imunitného systému.

Približne 10 minút po raňajkách užívam MAGNÉZIUM s VITAMÍNOM B6 (pre lepšiu vstrebávateľnosť magnézia). Užívam ešte vitamín OMEGA 3 a LECITÍN, aj pred spaním... Nebudem rozpisovať a rozoberať každý vitamín a minerál, stačí si naštudovať daný produkt na internete alebo ma môžete kontaktovať prostredníctvom MÚ Vajnory a v prípade záujmu som ochotný vysvetliť Vám to podrobnejšie.

A teraz sa dostávame k VITAMÍNU D, ktorý treba užívať dve hodiny po a dve hodiny pred užívaním iných vitamínov a minerálov. Pre lepšiu vstrebávateľnosť je najlepšie VITAMÍN D užívať hneď po jedle, ktoré je bohaté na zdravé tuky. Po celom dni sa dostávame k večeru. Pred spaním je najvhodnejšie užívať ZINOK, OMEGA 3 a LECITÍN, aby telo správne regenerovalo a udržiavalo hormonálnu rovnováhu. Rád by som upozornil ešte na jednu dôležitú skutočnosť, týkajúcu sa účinku magnézia. Ak ho užívate pred spaním spolu so zinkom, treba zvoliť dvojnásobnú dávku magnézia, pretože zinok účinok magnézia znižuje.

Ak niekomu užívanie vitamínových tabliet nevyhovuje a uprednostňuje ich čerpaniezo stravy, je nevyhnutné si danú problematiku naštudovať a konzumovať najmä veľa ovocia a zeleniny. K tomu neodmysliteľne patrí aj zdravý pohyb, dýchanie čerstvého vzduchu v prírode počas prechádzok, beh či cvičenie. Je potrebné udržiavať sa v kondícii aj za súčasných okolností, nehľadať výhovorky, ale vyhradiť si čas pre seba.

Ďakujem vedeniu miestneho úradu za dôveru a príležitosť podeliť sa s Vami o svoje rady a skúsenosti. Verím, že čoskoro pominie toto obdobie a všetci sa stretneme v našom milovanom Parku Pod lipami na dožinkách a naše zdravie oslávime spoločne.

Text: Noro Hudcovský
Snímka: Martin Bača