Zo zasadnutí miestneho zastupiteľstva

Od: Veronika Feketeová
July 16, 2021
Zo zasadnutí miestneho zastupiteľstva

Od posledného vydania Vajnorských noviniek sa vo Vajnoroch uskutočnili dve rokovania miestneho zastupiteľstva. Vzhľadom na priaznivú epidemiologickú situáciu sa obidve rokovania uskutočnili prezenčnou formou a pre občanov bolo zabezpečené aj živé online vysielanie.

Prvé zasadnutie sa uskutočnilo 6. mája 2021. Rokovanie sa konalo v riadne schválenom termíne a prerokovaných bolo celkovo osem bodov schváleného programu. Miestne zastupiteľstvo zobralo na vedomie správu o plnení uznesení, ako aj správu o výsledkoch kontrol. Následne boli schválené nasledovné body: prenájom plochy na Vajnorských jazerách pre vodné bicykle, výsledky inventarizácie a zníženie nájmu pre spoločnosť Odyseus, nakoľko v priestore pizzerie Alviano naďalej využívajú iba kuchyňu. Predaj pozemku pre p. Friča nebol schválený s odporučením finančnej komisie, či s daným predajom súhlasia, a následne bude na zastupiteľstve bod znovu prerokovaný. Zastupiteľstvo sa vyjadrovalo aj k zmene štatútu hlavného mesta ohľadom parkovacej politiky a opätovne zaslalo za mestskú časť Bratislava- Vajnory svoje pripomienky. V závere zastupiteľstva sa zasadnutie venovalo rôznym témam. Z uvedeného vyberáme Špriclov majer a možnosti jeho revitalizácie, ďalej bol spomenutý stav projektov cyklotrás a príprava revitalizácie Parku pod lipami ako kultúrno-spoločenského srdca Vajnor.

K dôležitými bodom ďalšieho zasadnutia miestneho zastupiteľstva, ktoré sa konalo vo štvrtok 17. júna 2021, patrilo schválenie nových všeobecne záväzných nariadení o prijímaní detí do materskej školy a na plnenie povinnej školskej dochádzky a výšky a spôsobu platieb príspevkov na čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach, prerokovanie záverečného účtu za rok 2020 a schválenie 2. zmeny rozpočtu mestskej časti. Taktiež miestne zastupiteľstvo zobralo na vedomie správu miestneho kontrolóra a schválilo plán jeho činnosti na ďalší polrok. Z mesta boli na zastupiteľstve dva body, pričom k štatútu o zmene v sociálnej oblasti sa zastupiteľstvo vyjadrilo súhlasne bez pripomienok a k návrhu VZN hlavného mesta o nakladaní s komunálnymi odpadmi poslanci uznesenie neprijali. Ďalej zastupiteľstvo prerokovalo predaje a prenájmy svojich pozemkov, pričom predaje boli schválené a prenájom plochy na Vajnorských jazerách prijatý nebol.

Na ostatnom zastupiteľstve sa prijali aj nové zásady fungovania miestneho rozhlasu, aby bolo zosúladené reálne fungovanie s pravidlami, nakoľko mestská časť z viacerých dôvodov vylúčila možnosť komerčného hlásenia. Ďalej bola aktualizovaná redakčná rada Vajnorských noviniek. Bol prerokovaný aj poslanecký návrh Ing. Stanislava Uhlára a prijaté uznesenie k Vinárni Bakchus vila ako pamätihodnosti vo Vajnoroch - vzhľadom na okolnosti nedávneho požiaru pri tomto objekte poslanci prijali uznesenie, ktorým poverili starostu mestskej časti rokovať s primátorom Bratislavy, ako aj s vlastníkmi budovy o ochrane tejto pamätihodnosti.

V závere zastupiteľstva starosta spomenul aktuálnu situáciu a plán revitalizácie Parku pod lipami, pričom k návrhu sa môžu vyjadriť aj občania, či už písomne alebo na webstránke mestskej časti. Návrhy sú vystavené aj priamo v parku.

Najbližší termín zasadnutia miestneho zastupiteľstva je v stredu 21. júla 2021 o 17:00.

Veronika Feketeová